Hoe maak ik van een 2e hands GoPro een € 250 plus webcam?

Door de Corona / Covid19 crisis werkt een groot deel van de medewerkers thuis. Daarbij vormen videoconferences een belangrijke vervanging van reguliere vergaderingen of een-op-een meetings. Alleen heeft niet iedereen de beschikking over een goede webcam, of wordt gebruik gemaakt van een extra beeldscherm zonder webcam.

Dus dan koop je gewoon een webcam, toch?

Helaas, webcams zijn bijna niet meer te krijgen of ze worden verkocht tegen 150 – 250% van de oorspronkelijke verkoopwaarde. Bovendien valt de kwaliteit toch vaak tegen, alhoewel het wel weer beter is dan een standaard ingebouwde webcam van een laptop.

Zijn er alternatieven? Jawel! Voor ongeveer € 85 – € 100 stel je zelf een webcam samen die een betere beeldkwaliteit oplevert dan 90% van de huidige webcams.

Wat heb je nodig?

  • 2e hands GoPro Hero 3, 3+, 4, 5 Black, 6 Black of 7 Black. Hoe recenter de GoPro, hoe duurder natuurlijk, maar een GoPro Hero 4 Silver kan je al aanschaffen tussen de € 60 – 75. Let er op dat je een HDMI uitgang hebt, dat is bij de 5 -7 alleen met de ‘Black’ editie
  • HDMI naar HDMI Micro. De kabel waarmee je de GoPro aansluit op je laptop
  • HDMI capture card. Dit is een super goedkope capture kaart maar perfect geschikt om het HDMI signaal om te zetten naar een video USB bron. Op Amazon kom je deze van verschillende fabrikanten tegen, maar altijd rond de € 6- € 12
  • Behuizing GoPro (4). Vaak is het wel handig om de GoPro wat hoger te plaatsen. Het kan zijn dat je een behuizing bij de aanschaf erbij hebt gekregen, maar anders is het een kleine aanschaf

Dan komt de totale investering tussen de € 83 en € 104.

Afhankelijk van de GoPro versie en hoeveel accessoires je nodig hebt, kan het bedrag variëren. Ook is het overwegen waard om een camera statief te gebruiken. Bijvoorbeeld zoiets als deze volstaat al.

De oplossing werkt zowel voor een Windows als Mac OS laptop en de kwaliteit kan zich meten met de duurste webcams. Het enige wat je hoeft te doen in de videoconference software (Cisco WebEx, Zoom, Skype, Teams, etc), is de juiste source selecteren (USB Video). Ook is het daarbij mogelijk om de microfoon van de GoPro te gebruiken.